დავით თენიეშვილი_ცნობილი ბიო ფერმერი და ბიზნესმენი. იგი ერთ-ერთია გურიაში, რომელიც ჩაის კულტურის აღორძინებას გეგმავს და პრაქტიკული ნაბიჯებიც აქვს გადადგმული. მისი ინიციატივით დაბა ნარუჯასა და ლაითურში 100 ჰექტარი ჩაის ფართობის რეაბილიტაციის სამუშაოები დაიწყო. მან გაზეთ „ალიონთან“ ჩაის კულტურის აღდგენის აუცილებლობაზე და ხელშემშლელ პირობებზე ისაუბრა.

_დავით, მოდით ჯერ თქვენი ცხოვრებისეული ბიოგრაფიით დავიწყოთ…

_პროფესიით მძიმე მანქანათმშენებელი ვარ. 1992-93 წლებში ვმუშაობდი  ფირმა „ბახმაროში“, რომელიც ჩაის ანარჩენებიდან პოპულარულ სასმელს „ბახმაროს“ ამზადებდა, შემდეგ მემამულეთა კავშირის კონსულტანტი ვიყავი; დავინტერესდი მიკრო ჰესებით და ბიო გაზით.1997-98 წლებში მსოფლიო ბანკის პროექტით დავიწყე ჩემი ჩანაფიქრების რეალიზაცია; ვიყავი „ჩხავერის“ მეურნეობის მენეჯერი;

2008 წელს იმჟამინდელმა ეკონომიკური განვითარების  მინისტრმა გიორგი არველაძემ მრჩევლად დამნიშნა, შემდეგ_ არატრადიციული ენერგეტიკის ხელშეწყობისა და განვითარების სამმართველოში; 2 წელი ამ საამართველოში ვიმუშავე განახლებადი ენერგიის:მზე, ქარი, წყალის ჰესების თემებზე, თუმცა ვხედავდი, ჩემი იედეები ქაღალდის დონეზე რჩებოდა და მშობლიურ ბახვში დაბრუნება გადავწყვიტე…

_როგორ განავითარეთ ჩაის წარმოება, რა იყო თქვენი ძირითადი ინტერესი…

_90-იან წლებში, როცა სახლში დასალევი ჩაი გაგვითავდა, ჩაის ფაბრიკები ნადგურდებოდა, გადავწყვიტე ჩაის წარმოება დამეწყო. ჩემი პროფესია გამომადგა. ხის საგრეხი როლერი დავამზადე და პატარა მდინარეზე ჩემს მიერ აგებული მცირე ჰესის საშუალებით ავამუშავე. ჩაის ფოთოლს ძირითადად ჩემს ფართობში ვკრეფდი, ასევე მიტოვებულ ფართობებში.ეს მხოლოდ მცირე წარმოება იყო და უნდა გამევლო ზღვარი მოქმედებასა და უმოქმედობას შორის.   ბანკისაგან ავიღე 28%-იანი სესხი და .7 ჰექტარი ჩემი და ჩემი მეზობლების ფართობების აღდგენა გადავწყვიტე.

რაც მთავარია, მე 21 წელია ბიოფერმერი ვარ, „ელკანას“ პირველი წევრი რეგიონში, მას შემდეგ არ მიღალატია ამ იდეისთვის და დღესაც ბიოლოგიურად სუფთა პროდუქციას ვაწარმოებ. მცირე ბიზნესმებები თბილისიდან რომ ჩამოდიოდნენ და უკან ვერ ბრუნდებოდნენ, ღამეს ათევდნენ ჩემთან. მე  ვჩუქნიდი მათ ჩემს მიერ დამზადებულ ჩაის. შემდეგ ისინი მიკვეთავდნენ. 1995-1996 წლებში 1 კილოგრამ ჩაის პროდუქციას 7 ლარად ვყიდდი.

_რა განაპიროებებს ჩაის კულტურის სხვა კულტურებზე უპირატესობას?

_მე ჩაის ძველ ინდური მეთოდით ვამზადებდი.  ჩინეთში ყოფნისას ვნახე უძველესი ჩაის საგრეხები.მაღალი ხარისხის ჩაი რომ გავსინჯე, ის ემოცია დღესაც მახსოვს.მაშინ ვთქვი _ჩაის კულტურა არ უნდა გადაშენებულიყო. იგი უნდა დარჩენილიყო გურიის სავიზიტო ბარათად. განსაკუთრებით იმან გამიმყარა ჩაიზე წარმოდგენა, რომ ეს კულტურა წლის მანძილზე რამდენჯერმე გვაძლევს მოსავალს.ხელით კრეფის დროს, როცა კვირტი არის იმ მდგომარეობაში, კვლავ წარმოქმნას ახალი ფოთოლი, ჩაის ვეგეტაცია  10-12-ჯერ არის შესაძლებელი.

მეორე მნიშვნელოვანი თემა _ ჩაის დაავადებების და მავნებლების წინაშეც ძალიან მედეგი გამოდგა. 30 წლიანი დაკვირვების შედეგად ამან ჩემთვის ერთ-ერთი პირველი ადგილი დაიკავა და დავიწყე უფრო ღრმად ტექნოლოგიურ პროცესებში ჩახედვა.

ვთანამშრომლობ ცნობილ მეცნიერებთან, ზაურ გაბრიჩიძესთან, რუსუდან ტაკიძესთან, ბიზნესმენ შოთა ბითაძესთან.

ამ უკანასკნელს თბილისში, თავისუფლების მოედანზე აქვს საკუთარი ჩაის მაღაზია, ჩაის პატარა მუზეუმით.იგი აფასოებს და ჰყიდის ჩემს პროდუქციას. რა თქმა უნდა ამ პროდუქციაზე წარმომავლობაც არის აღნიშნული.

რომ მეტად დავხვეწოთ ჩაის დამზადების ტექნოლოგია, ამაში ხელს გვიწყობს ქართული ნედლეული, რადგან ის არ არის გარემოს ზემოქმედებიდან დანაგვიანებული და დაბინძურებული, პარაზიტებით დაავადებული. ეს კიდევ ერთხელ გვაძლევს იმის თქმის უფლებას, ქართული ჩაი ერთ-ერთი საუკეთესოა მსოფლიოში…

(ვრცლად იხილეთ გაზეთ „ალიონის“ დღევანდელ ნომერში)

მსგავსი სტატიები

  • 100
    თემურ რევიშვილი „ენერგეტიკული ბალანსის მიღწევა და მისი მყარ საექსპორტო პროდუქტად ჩამოყალიბება უმნიშვნელოვანეს ამოცანას წარმოადგენს““სოფლის ცხოვრება” – რუბრიკის სპონსორია “ბახვი ჰესი” ავტორი _ვლადიმერ მენაბდე “ჰიდროელექტროსადგურები აუცილებლად უნდა აშენდეს, ობიექტური ეკოლოგიური დასკვნისა და მონიტორინგის საფუძველზე. გურიის რელიეფის და არსებული ლანდშაფტის გათვალისწინებით, უპირატესობა მცირე და საშუალო ჰესებს უნდა მიენიჭოს. ენერგეტიკა უმნიშვნელოვანესი დარგია, მისი განვითარება გამოიწვევს სხვა სექტორების განვითარებას, მათ შორის, გადამამუშავებელი ინდუსტრიის. ქვეყნის მასშტაბით, დადებითი ენერგეტიკული ბალანსის მიღწევა…
  • 100
    დავით თენიეშვილი: „მინდა დავანახვო ფერმერებს, თუ რამდენად სასარგებლოა ჩაის კულტურა“„სოფლის ცხოვრება“ – რუბრიკის სპონსორია „ბახვი ჰესი“ ავტორი ნუგზარ ასათიანი დავით თენიეშვილი ცნობილი ბიო ფერმერი და ბიზნესმენია, რომელსაც გურიაში ჩაის კულტურის აღორძინების საქმეში მნიშვნელოვანი პრაქტიკული ნაბიჯები აქვს გადადგმული. მან რედაქციასთან სოფლის მეურნეობაში არსებულ გამოწვევებზეისაუბრა: _ პროფესიით მძიმე მანქანათმშენებელი ვარ. გასული საუკუნის 90-იან წლების დასაწყისში ვმუშაობდი კომპანია  „ბახმაროში“, რომელიც  ჩაის ნარჩენებიდან პოპულარულ სასმელს…
  • 100
    ჩაის სახლი „გურულები“ ბიო ჩაის პროდუქციის წარმოებას გეგმავს„სოფლის ცხოვრება“ – რუბრიკის სპონსორია „ბახვი ჰესი“ ჩაის სახლი „გურულები“ ბიო ჩაის პროდუქციის წარმოებას გეგმავს და 2024 წელს პირველ ნაბიჯებს გადადგამს, 5 ჰექტარ ჩაის ფართობზე ბიო ჩაის მოიყვანს.ამისთვის კი, მხოლოდ ორგანულ სასუქებს გამოიყენებენ. ინდ.მეწარმე ჯონი ნაჭყებიას  2012 წლიდან სოციალურად დაუცველის სტატუსი ჰქონდა მინიჭებული. დღეს, სახელმწიფო პროგრამა „აწარმოე საქართველოში“ ხელშეწყობით იგი…
  • 88
    ამირან გამყრელიძე მიმართვას ავრცელებსდაავადებათა კონტროლისა და საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ეროვნული ცენტრის გენერალური დირექტორი, ამირან გამყრელიძე მიმართვას ავრცელებს. გამყრელიძემ დაავადებათა კონტროლის ეროვნული ცენტრის საქმიანობა შეაფასა და მიღწეულ შედეგებსა და დაგეგმილ პროექტებზე ისაუბრა. ის მიმართვაში კოლეგებს საქმიანობისთვის მადლობას უხდის. „ძვირფასო კოლეგებო, პარტნიორებო, მეგობრებო, მაქვს პატივი კიდევ ერთხელ მოგმართოთ, როგორც დაავადებათა კონტროლისა და საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ეროვნული ცენტრის…
  • 87
    ფერმერებმა ახალი კულტურის გაშენების წინ უნდა ჩაატარონ ნიადაგის აგროქიმიური გამოკვლევებიადამ ბერიძის სახელობის ნიადაგის სურსათისა და მცენარეთა ინტეგრირებული დაცვის დიაგნოსტიკური ცენტრი `ანასეული ~-ს დირექტორი, სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიური დოქტორი რუსუდან ტაკიძე. „სოფლის ცხოვრება“ – რუბრიკის სპონსორია „ბახვი ჰესი“   ნუგზარ ასათიანი, გაზეთი „ალიონი“ _ ქალბატონო რუსუდან, ნიადაგის როგორი ტიპები (ზონების მიხედვით) გვხვდება გურიაში? _ სასოფლო-სამეურნეო წარმოების განვითარება უპირატესად ნიადაგზე და…